بوم گردی
اکوتوریسم یا بومگردی، یکی از انواع گردشگری است که در آن گردشگران برای بازدید از مناطق طبیعی بکر و دستنخوردهی دنیا سفر میکنند و به تماشای حیات وحش و جاذبههای طبیعی میپردازند. البته در این نوع از گردشگری فقط بازدید از جاذبههای طبیعی مطرح نیست. هدف از این سفر علاوه بر سودرسانی به جوامع محلی، این است که افراد، رفتار با محیط زیست و حفظ آن را یاد بگیرند.
سازمان ملل معیارهایی برای اکوتوریسم در نظر گرفته است اما گردشگری سبز، طیف گستردهای از استانداردها و شرایط را در بر میگیرد. تعداد گردشگرانی که به گوشه و کنار دنیا سفر میکنند، روز به روز در حال افزایش است به همین دلیل توجه به گردشگری سبز، بیش از گذشته ضروری به نظر میرسد. به عقیدهی بسیاری از افراد، بهترین راه برای حفظ محیط زیست و حفاظت از زیستگاههای طبیعی، منع ورود گردشگران است اما باید این نکته را هم در نظر گرفت که اقتصاد بسیاری از جوامع به گردشگری وابسته است. البته توجه به این نوع از گردشگری به معنای صرف نظر کردن از امکانات و تسهیلات مختلف نیست. بسیاری از امکانات گردشگری در سراسر دنیا، با هدف حفظ محیط زیست طراحی میشوند. اقامتگاههای دوستدار طبیعت وجود دارند. علاوه بر این با رعایت چند نکتهی ساده میتوانیم تاثیر زیادی در حفظ محیط زیست و طبیعت اطرافمان داشته باشیم. طبیعتی که حیاتمان را مدیون زیبایی و بخشش بینظیرش هستیم.
تالاب های آلاگل، آلماگل و آجی گل یکی از کانونهای ممتاز جاذبه زمینگردشگری و مستعد سرمایه گذاری اکوتوریسم است. از جمله این فعالیتها برای تالابها میتوان به پرندهنگری، پیادهروی، عکاسی و سایر فعالیتهای بومگردی و طبیعتگردی اشاره کرد. این مجموعه بدلیل همجواری با بازارچه مرزی و گمرک جهت تردد به آسیای میانه و تنوع و تراکم پرندگان مهاجر از یک طرف و وجود قوم ترکمن با آداب و رسوم و صنایع دستی خاص خود در همجواری این تالابها از طرف دیگر زمینه فعالیت اکوتوریسم را چند برابر کرده است.
در این راستا بخشی از حاشیه شرقی تالاب بینالمللی آلاگل بمساحت حدود 20 هکتار به سازمان ایرانگردی و جهانگردی برای کاربری گردشگری و عمدتاً فعالیتهای اکوتوریسم و اقدام برای پیاده کردن طرحی در این زمینه بعنوان سایت متمرکز فعالیتها برای تمامی تالابهای همجوار اختصاص یافته است. سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان گلستان نیز در راستای طرح جامع مناطق نمونه گردشگری، مطالعه و تهیه طرح احداث زیرساختها و زیربناهای گردشگری تالابهای آلماگل، آلاگل و آجیگل را به انجام رسانده است که پیشنهاد یک منطقه سایت متمرکز برای کلیه تالابها در ضلع غربی تالاب آلماگل را پیشنهاد نموده است.