تالاب­ ها یکی از ارزشمندترین اکوسیستم ها در حفاظت از تنوع زیستی و ارائه دهنده خدمات متنوع معیشتی و تفرجی نظیر تامین غذا، تغذیه سفره­ های آب زیر­زمینی، تعدیل شرایط اقلیمی، کنترل سیلاب و گردشگری طبیعی به جوامع بشری هستند. کشور ایران با توجه به ویژگی­ های اقلیمی و زمین­ شناسی تالاب ­های مختلفی را در خود جای داده است که برنامه­ ها و مطالعات گسترده­ای در رمین های متنوعی در بخش ­های ارزیابی و آلودگی و حیات وحش صورت گرفته است. در غرب حوضه‌ی آبریز «اترک» در شمال استان گلستان ، سه تالاب با اهمیت جهانی و نزدیک به هم به نام‌های «آلاگل» ، «آلماگل» و «آجی‌گل» وجود دارند که در سال 1354 به «فهرست تالاب‌های مهم بین‌المللی ثبت‌شده در کنوانسیون رامسراضافه شده ­اند.

تصاویر مناطق تالابی ایران

(ارومیه، شادگان، زریوار،آلماگل)

تاکنون مطالعاتی در مورد شرایط آبزیان و وجود گونه­ های غیربومی و هم چنین پژوهش ­هایی در زمینه ارزیابی و منابع هیدرولوژیکی صورت گرفته است که فایل پی دی اف برخی از مقالات انگلیسی و فارسی در انتها قرار داده شده است.

    یکی از مطالعات پایه­ ای که به صورت جامع در مورد شرایط محیط زیست منطقه و معیشت مردم محلی به صورت مسارکتی توسط اداره کل محیط زیست استان گلستان و دفتر پروژه حفاظت از تالاب­ های ایران طی قرار دادی با شرکت مشاور محلی و البته با همیاری سازمان­ های مردم تهاد انجام شد و در نهایت منجبر به تهیه گزارشی مدون از شزایط محیط زیستی و اقتصادی اجتماعی منطقه و طراحی و ساخت مرکز بازدیدکنندگان گرمانی گچما در محدوده تالاب در راستای جذب حداکثری گردشگر گردیده است.

    مقالات انگلیسی

    1-  The-Development-of-Strategies-for-Wetland-Restoration-by-Comprehensive-Assessment-of-Hydrological 

    2-  The-ecological-boundaries-of-semi-arid-wetland-using-a-protocol-enhanced-by-bird-indicators

    مقالات فارسی

    1- Survey-of-Longitudinal-structure-of-Macrobrachium-nipponense-in-Ala-Gol--complex-Wetlands 2

    3- Al agol-persian-3Assessment and analysis of land conversion of Ala-Gol complex Wetlan.

    فایل PDF راهنمای گردشگران

    gardeshgari-golestanwww.gardeshgariiran.ir_

    مدیریت  یکپارچه حوضه آبریز تالاب های آلاگل، آلماگل و آجی گل

    تدوین برنامه مدیریت یک‌پارچه حوضه آبریز مجموعه تالاب‌های بین‌المللی آلاگل، آلماگل و آجی‌گل» از آغاز سال 1393 با هدف استقرار رویکرد زیست‌بومی در مدیریت این مجموعه، در دستور کار اداره کل حفاظت محیط زیست استان گلستان قرار گرفت و با همکاری دفتر «طرح حفاظت از تالاب‌های ایران» انجام گردید.

    در این راستا با توجه به تجارب بدست آمده در سایر کشورها، بومی سازی مدیریت یکپارچه زیست‌بومی می تواند به عنوان یک روش نوین علمی و عملی نقش موثری در بهبود وضعیت تالاب‌های کشور در این دوره زمانی ایفا نماید. از آنجایی که تدوین این برنامه مدیریتی از ابتدا با مشارکت و همکاری تمامی ذینفعان تهیه می شود، می تواند متضمن پایداری و دوام اجرای این برنامه باشد.

    در این برنامه در اولین قدم پس از شناسایی تمام ظرفیت ها و پتانسیل های یک تالاب، تهدیدات و مشکلات آن مورد بررسی قرار گرفته و سپس با توجه به منفعت تمام دست اندرکاران چشم انداز و هدف نهایی این برنامه مدیریت ترسیم می شود.

    آغاز برنامه مدیریت جامع زیست‌بومی تالاب‌های بین المللی آلاگل، آلماگل و آجی‌گل با حضور فعالانه و مشارکتی ذینفعان گوناگون و در قالب برگزاری کارگاه‌ها و کارگروه‌های لازم انجام شد. با توجه به وسعت حوضه آبریز و قرار گرفتن در سه استان گلستان، خراسان شمالی و خراسان رضوی، طیف ذی‌نفعان و مشارکت‌کنندگان بسیار گسترده بود (حدود 50 نماینده) از جمله استان‌داری، فرمانداری، بخش‌داری، شهرداری، اداره کل حفاظت از محیط زیست ، شرکت آب منطقه‌ای، اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری، اداره کل شیلات، اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، سازمان جهاد کشاورزی، سازمان صنعت، معدن و تجارت، صدا و سیما، هنگ مرزی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، نماینده سمن‌های فعال محیط زیستی، جوامع محلی منطقه (استان گلستان)، اداره کل حفاظت محیط زیست، شرکت آب منطقه ای، اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری، معاونت عمرانی استانداری (استان خراسان شمالی)، دفتر زیستگاه ها و امور مناطق سازمان حفاظت محیط زیست، دفتر طرح حفاظت از تالاب‌های ایران، و تیم مشاور فنی.